Contact

Contact info

Email: info@replique.nl
T: +31 (0)30 271 5223
M: +31 (0)6 5329 3504

Adres

Biltstraat 156
3572 BN Utrecht
Nederland

Tijden

Maandag t/m vrijdag
Openingstijden 9.00 uur -17.00 uur
29_04_20 WN relief Rijks
gomes_recreanten_web
gewei_replique_1_lr

Reliëfs en gevelbeelden voor Paviljoen Welgelegen

Terug
Content imageContent imageContent imageContent imageContent imageContent imageContent image
In de voorgevel van Welgelegen bevonden zich ook vijf reliëfs die in ondiepe nissen waren geplaatst en twee stenen beelden die vrij stonden tussen pilaren, alle het werk van de Zuid-Nederlandse beeldhouwer Godecharle. Ook deze beelden en reliëfs verkeerden in slechte staat. De reliëfs waren in de jaren ‘70 afgevormd van de originelen en gegoten in cementgebonden materiaal. Dit materiaal was inmiddels gedeeltelijk opgelost. De mallen van de eerdere replica’s zijn verloren gegaan. De stenen beelden, gemaakt van Avendersteen toonden talrijke ondeskundige reparaties. Het was de wens van de opdrachtgever replica’s in kunststof te maken.
Tot onze verrassing werden onverwacht de originele reliëfs in een opslag teruggevonden. Drie ervan verkeren in goede staat, zijn compleet en liggen in kisten, twee reliëfs uit de westgevel zijn echter aangetast. Nadere bestudering leerde dat deze reliëfs niet van steen waren gemaakt, zoals altijd is gedacht, maar van gips! Voor zover bekend zijn dit de enige reliëfs van gips in Nederland die aan een buitengevel zijn toegepast en een verblijf in de buitenlucht van bijna tweehonderd jaar hebben overleefd.
Zowel op de beelden als op de reliëfs zijn correcties en aanvullingen gemaakt in Chamotte-klei. Van de twee reliëfs die zwaarder waren aangetast is eerst een tussenmal in gips gegoten waarop de correcties zijn gemodelleerd. Dat geheel is vervolgens afgevormd in siliconen/polyester en hierin zijn de replica’s gegoten en gelamineerd. Om een goede gietmassa of ‘gelcoat’ te ontwikkelen hebben we aan de hand van proefstukken met verschillende vulstoffen de keuze bepaald. De reliëfs zijn uit een stuk gemaakt, de beelden uit twee delen. De replica’s van de beelden zijn licht en goed hanteerbaar. Door een speciale techniek kon een groot gedeelte van de verweerde textuur en het patina van de beelden overgenomen worden in de kopieën. Deze ‘oude uitstraling’ ontlokte, bij de oplevering, aan bezoekers de opmerking dat de beelden blijkbaar de enige delen zijn van het gebouw die niet zijn gerestaureerd!