Licht ornamenten Stadsschouwburg Utrecht

Klant :

Gemeente Utrecht

Techniek:

Gemengd

Jaar:

2011 en 2021

De schouwburg van Utrecht is een prachtig ontwerp van Dudok. In 1942 is het opgeleverd op één van de mooiste plekken in de stad aan de Singel. Dudok is beroemd om zijn aandachtige detaillering en gaf het kleinste onderdeel van zijn gebouwen een eigen vorm. In deze schouwburg zorgde hij voor bijzondere lichtornamenten in de foyers en het trappenhuis. De ornamenten zijn hoogstwaarschijnlijk in Leerdam gemaakt. Ze bestaan uit metalen delen die de glazen delen dragen. De glazen delen zijn geblazen in verschillende technieken en heet gevormd. In de loop der jaren zijn de ornamenten vervuild en raakten glazen delen beschadigd of gingen verloren.

In 2011 heeft Replique de ornamenten volledig gedemonteerd, gereinigd, bevestigingen herzien, delen opnieuw gesteld, metaal-delen gerestaureerd, en glazen delen gereconstrueerd. In de oorspronkelijke technieken zijn de complexe glazen onderdelen in verschillende fabrieken gereproduceerd. Ook is een set reservedelen geproduceerd. De ornamenten staan en hingen er weer stralend bij.

In 2021 is een begin gemaakt met het ombouwen van de ornamenten naar led-verlichting. Van die gelegenheid maken we gebruik om dit keer de metaaldelen van de ornamenten te restaureren. Het trappenhuis met zijn honderden kilo’s zware ornament en de vier ornamenten van de Hekmanfoyer waren het eerst aan de beurt. Het ledlicht is centraal te sturen (dimmen).

Voor de lichttechniek hebben we samengewerkt met Lumen Solutions, een super team!